Yaşam Amacınızda Saklı Olan Yeteneği Keşfetmek…
Küçük yaşlardan itibaren yaşamın bir öğrenme ve gelişim süreci olduğunu düşünerek, bu süreci başarı ile tamamlayıp topluma iz bırakmış insanların neleri farklı yaptığını gözlemledim. Hayatta başarılı olmuş insanlar ile bunu başaramayanlar arasındaki temel farkın vizyon sahibi olma, kişinin yetenek alanını keşfetmesi, adanma ve harekete geçme olduğunu gördüm.
Türkiye’nin en büyük sanayi ve hizmet topluluklarından birine bağlı, alanında lider bir şirkette insan kaynakları alanındaki profesyonel kariyerimden sonra eğitim ve danışmanlık sektöründe çalışmaya başladım.
Yürüttüğüm akademik çalışmalar ile İnsan Kaynakları Yönetimi’nin Yeni Vizyonu olarak adlandırılan “Yetenek Yönetimi” konusuna odaklanmam ve bu alanda Türkiye’deki ilk doktora çalışmasını tamamlamam benim için bir dönüm noktası oldu.
Kurumsal boyuttaki akademik çalışmalarım bir süre sonra bireylerin yetenek alanlarını keşfetmeleri ve güçlü oldukları alana odaklanarak başarılı olmaları için verdiğim seminerlere dönüştü. Çalışmalarım televizyon ve radyo programlarına konu oldu. Paralel konular birbiriyle bütünleşerek çalışmalarımı insanların iş ve yaşam kalitesini artırmaya yönelik çeşitli yetkinlik ve kişisel gelişim eğitimleri izledi.
ABD’de Penn State Üniversitesi’nde konuk öğretim üyesi ve doktora sonrası araştırmacı olarak geçirdiğim sürede edindiğim tecrübeler vizyonumu daha da geliştirme olanağı tanıdı.
Bu süreçte yaşamımdan, başarılı insanların yaşamlarından, iş dünyasındaki tecrübelerimden ve bilimsel verilerden hareket ederek oluşturduğum birikimimi insanların yaşamında fark ve değer yaratacak biçime dönüştürerek paylaşmak benim için bir keyif ve yaşam amacı haline geldi. Her aşama izleyici ve katılımcıların katkıları ile yepyeni farkındalıklar, keşifler ve heyecanlar olarak beni daha da zenginleştirdi.
Nörobilim konusunda ikinci yüksek lisans çalışmam sosyal nörobilim ve özellikle Yetenek Yönetimi&Nörobilim ilişkisine yönelik zihnimde yeni ufukların açılmasına neden oldu.
Yaşam öğrenme ve gelişme serüveninde herkesin benzersiz yaşam senaryosunu yazdığı bir sahne bana göre. Kilit nokta ise; yaşam amacınızda saklı olan yeteneği keşfetmek! Bu paralelde her insanın içindeki müthiş potansiyelin istediği yaşam senaryosunu yazabileğine olan inancım ile insanların ve kurumların yaşamında fark ve değer yaratacak çözümler sunmakta ve paylaşmaktayım.
Prof. Dr. Dinçer Atlı
Dinçer atlı, İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi’ndeki öğrenimi esnasında ve sonrasında Türkiye’nin büyük reklam ajansları ve halkla ilişkiler (PR) Şirketleri’nde müşteri temsilcisi ve medya planlama asistanı olarak çalıştı, mesleği ile ilgili çeşitli projeler yürüttü.
2005 yılında İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nden yüksek lisans derecesi alan Atlı, akademik çalışmalarına devam ederken 2002-2008 yılları arasında Turkcell Grup bünyesinde Müşteri İlişkileri Uzmanı ve ardından İnsan Kaynakları Uzmanı olarak çalıştı. Atlı, profesyonel iş hayatı boyunca, İnsan Kaynakları Yönetimi, Satış, CRM ve Kişisel Gelişim konularında çok sayıda eğitim programına katıldı. İnsan kaynakları alanındaki profesyonel kariyerinden sonra eğitim ve danışmanlık sektöründe çalışmaya başladı.
Dinçer Atlı, Marmara Üniversitesi’nde “İnsan Kaynakları Yönetiminin Yeni Vizyonu” olarak adlandırılan “Yetenek Yönetimi” (Talent Management) konusunda Türkiye’deki ilk doktora çalışmasını tamamlayarak 2010 yılında doktor unvanı aldı.
2011 yılında ABD Massachusetts Boston, Washington ve Newyork’ta akademik çalışma ve incelemelerde bulunan Atlı, Cambridge College’da “Yetenek Yönetimi” konusunda eğitim ve seminerler gerçekleştirdi. Atlı, ayrıca Erasmus Projesi kapsamında Almanya’nın önde gelen üniversitelerinden Trier Üniversitesi’nin daveti ile MBA programında master düzeyinde, Ruhr West Üniversite’sinin daveti ile lisans düzeyinde Yetenek Yönetimi dersleri verdi. Romanya West University of Timisoara daveti ile Yetenek Yönetimi ve Nöropazarlama dersleri verdi.
Atlı, 2014-2105 yılları arasında ABD’nin saygın üniversitelerinden Penn State Üniversitesi’nin davetiyle konuk öğretim üyesi ve araştırmacı olarak ABD’de çalıştı. Penn State Üniversitesi’ndeki çalışmaları esnasında TÜBİTAK desteği ile Yetenek Yönetimi konusunda ABD, Almanya, İsveç, Çin ve Türkiye’de yürütülen uluslararası akademik bir projenin liderliğini yürüten Atlı, 2014-2015 yıllarında The Society for Human Resource Management (SHRM) Mentorship Programı kapsamında ABD’de insan kaynakları yüksek lisans eğitimi alan öğrenciler için mentorluk yapmıştır.
Dinçer Atlı, 2016 yılında ABD’nin saygın yayınevlerinden IGI Publishing bünyesinde yayınlanan” Comparative Economics and Regional Development in Turkey” isimli uluslararası kitabın eş yazarlarından biri olarak Yetenek Yönetimi konusunda yayın yapan dünyadaki öncü Türk akademisyendir.
Uzmanlık alanındaki konularda televizyon ve radyo programlarına katılan, çeşitli gazete, dergi ve internet sitelerinde röportaj ve yazıları yer alan Atlı, kişi ve kurumların ihtiyaçları doğrultusunda Yetenek Yönetimi, Bireysel Yetenek Yönetimi, İnsan Kaynakları Yönetimi, Müşteri İlişkileri Yönetimi, Stratejik İletişim Yönetimi, Zaman Yönetimi, Stres Yönetimi, Motivasyon, NLP, İnovasyon, Liderlik ve Yönetim Becerileri, Girişimcilik ve Proje Kültürü, Nöropazarlama gibi konularda eğitim ve seminerler vermekte, yönetim danışmanlığı yapmaktadır.
Atlı, 2016 yılından itibaren Üsküdar TV’de sunuculuğunu yaptığı ‘Yetenek ve Başarı’ programında iş dünyasından önemli isimleri konuk ederek başarının sırları ve zihin haritasını ortaya çıkaran programlar yapmaktadır. Dinçer Atlı, 2017-2018 yılları arasında popüler nörobilim sohbetleri programı olan ‘’Elde Var Beyin’’ programında Prof. Dr. Sinan Canan ile birlikte Üsküdar TV’de program sunmuştur.
Atlı, 2015-2018 yılları arasında Üsküdar Üniversitesi Reklam Tasarımı ve İletişimi Bölüm Başkanı olarak çalışmıştır. Atlı, 2018 yılından itibaren Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde Doç. Dr. olarak akademik çalışmalarını sürdüren Dinçer Atlı, Türkiye’de “Yetenek Yönetimi” konusunun anlaşılması ve benimsenmesi için çalışmalar yapan bir öncüdür.
Atlı, bu kapsamda ABD’li yayınevi IGI Global tarafından 2020 yılında yayınlanan ”Analyzing the Strategic Role of Neuromarketing and Consumer Neuroscience” isimli uluslararası bilimsel kitabın editörlüğünü yapmış ve kitapta ayrıca Yetenek Yönetimi uygulamalarına Nörobilim nasıl katkılar sunabilir konusu ile ilgili olarak ”Applying Neuroscience to Talent Management: The Neuro Talent Management” isimli bölümü yazarak, Nöro Yetenek Yönetimi kavramını ilk kez akademik literatüre önermiştir. Söz konusu kitap, bir Türk akademisyenin nöropazarlama alanında gerçekleştirdiği ilk İngilizce editörlü kitap çalışmasıdır.
Dinçer Atlı, akademik çalışmalarını, yetenek yönetimi, sosyal nörobilim, nöropazarlama, girişimcilik ve reklamcılık konularını dahil ederek disiplinlerarası olarak çalışmaktadır.
Almanya merkezli Dachverband für Neurolinguistisches Programmieren’dan (DVNLP) sertifikalı NLP Uzmanı (Master Practitioner) olan Dinçer Atlı, dünya çapında bir dil kulübü olan “Toastmasters International” üyesi, Türkiye Beyin Haritalaması Derneği kurucu üyesi, “Tüm Fütüristler Derneği (TFD)” üyesi ve İstanbul Üniversitesi Kariyer Geliştirme Merkezi (KAGEM) danışma kurulu üyesidir.
Dinçer Atlı, kendi yaşamından, başarılı insanların yaşamlarından, iş dünyasındaki tecrübelerinden ve bilimsel verilerden hareket ederek oluşturduğu birikimini kurumların ve insanların yaşamında fark ve değer yaratacak biçime dönüştürerek paylaşmayı bir keyif ve yaşam amacı olarak görmektedir.